Homonbalans och ditt medvetna sinne!

Vårt medvetna sinne är överordnat allt
En fråga som länge diskuterats är om vi styrs mest av arvet eller miljön. Forskning om cellen de senaste åren har visat att omvärldsmiljön påverkar cellens beteende. Nervsystemets celler är experter på att via våra sinnen avläsa vår omgivning. Det innebär att vi inte är offer för våra gener, utan att vi har möjlighet att själva styra över vårt öde. Eninreleende_färgnyy gen kan inte slå av och på sig själv, den impulsen eller intelligensen kommer från omvärlden. I sin intressanta och klargörande bok ”Tro, dogmer och biologi” menar Bruce H. Lipton till och med att cellerna inte bara lär oss om livets mekanismer utan att de även visar oss hur vi kan göra för att leva rika och fullvärdiga liv. Han menar att det inte är våra hormoner och signalsubstanser som kontrollerar kroppen och sinnets funktioner med hjälp av gener, utan att det är våra övertygelser och trossatser som styr alltihop. Vårt medvetna sinne är överordnat allt. ”Hormonerna” behöver alltså inte vara en osynlig kraft som ligger på lur och väntar på att ta över oss.

Din attityd är allt
Ett talesätt säger att allt handlar om din attityd. Din attityd avgör hur du ser på olika saker i livet och för din förmåga att ta till dig nya idéer och tankar. Du kan inte ändra din historia men både du själv och din attityd går att förändra. De tankar, känslor och förnimmelser du matar dig själv med är lika viktiga som det du stoppar i dig via munnen. Och kanske är det stress, skuld, oärlighet, girighet och brist på tilllit som ”förfiftar” dig mest. Så något av det viktigaste du kan göra i livet är att bli medveten om vad du tänker och vilken verklighet de tankarna skapar samt lära dig att välja andra tankar. Dina tankar påverkar din biokemi och därmed ditt hormonsystem och dina känslor. Din största fiende gömmer sig alltså inuti ditt eget huvud.

Avsikt från hjärtat, inte huvudet
Det är lätt att ändra eller skapa en känsla eller en sinnesstämning. Det räcker oftast med god vilja och en tanke. Utmaningen ligger i att skapa en inställning som är hållbar i längden. En stabil attityd som är i överensstämmelse med ditt hjärtas önskan och avsikt.

För att en avsikt eller intention ska ha kraft behöver den vara i harmoni med hela dig och grundad i din kropp och din känsla. Alla starka intentioner kommer från hjärtat. De kan inte tänkas fram från huvudet, då blir din avsikt bara halvhjärtad.

Hjärtats intelligens
Forskning har även visat hur känslor påverkar biokemin i kroppen. På ”the heart math institute” i Kalifornien har de försökt bevisa hjärtats intelligens, ett faktum många ursprungliga kulturer länge har pekat på. De har bland annat sett att vi bara genom att byta fokus från huvudet till hjärtat kan ändra vår attityd och öka flödet av välbefinnandehormoner och minska stresshormonerna radikalt.

Testa om det fungerar genom att titta på en konflikt du har i ditt liv, i ditt inre, eller något som utspelas i dina relationer, i det yttre. Betrakta konflikten från de två olika perspektiven. Först från huvudet, förnuftets centrum och sedan från hjärtat, medkänslans centrum. På vilket sätt ändras din syn och inställning till konflikten? Hur förändras din känsla? Många tycker att det här låter alldeles för enkelt för a vara sant. Prova och se om det funkar för dig.

Övning Hjärtats intelligens:irene
1. Sätt dig bekvämt och tag några djupa andetag.
2. Vänd din uppmärksamhet inåt. Slappna av i både sinnet och kroppen och vila in i dig själv.
3. Låt en konflikt du har komma till dig.
4. Titta på och analysera konflikten från huvudet.
5. Låt sedan ditt medvetande och andning sjunka in i ditt hjärta.
6. Titta på konflikten och känn från ditt hjärta.
7. Bli medveten hur din syn och inställning till konflikten ändras från de olika perspektiven?
8. Lägg dina händer nedanför naveln och andas ner i ditt centrum.
9. Låt dina insikter integreras och tacka dig själv!

Och med allt detta sagt vill jag bara tillägga att det är min övertygelse att i en avslappnad kropp, där andningen går hela vägen in, där får sinnet frid. Det är också där som dina nya tankar och avsikter kan få ny fart och riktning i samklang med ditt hjärtas längtan! Vilket i sin tur skapar de bästa förutsättningar för både din hormonbalans och ditt liv! :-)

Mer detaljer hittar du förstås i böckerna Mannens Tao och Kvinnans Tao.

Allt gott till dig och tänk på vad du tänker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>