Menopausen, klimakteriet, övergång!?

Idag är det internationella Klimakteriedagen! Hurra!…eller Hjälp?
När man nämner ordet klimakteriet slår många ifrån sig och vill hålla för öronen. Vi blir matade med ord som ”klimakteriekärring” och alla problem och symptom som det kommer att innebära. Många tycker dock att upplevelsen av klimakteriet inte stämmer med den gängse bilden i dagens samhälle. De finner den mycket mer neutral och positiv. Många upplever en ny inre styrka, de bryr sig mindre om vad andra ska tänka, får ökat självförtroende och stärkt viljekraft, har mer energi, ökad sexlust i den nya friheten att inte riskera bli gravid, mer egen tid etc. Många vittnar om att det är något stärkande med att mogna och växa.
Förr hade man övergångsriter inför de olika utvecklingsskedena för att människor lättare skulle kunna anpassa sig och fortsätta utvecklas. Klimakteriet är, precis som puberteten, en naturlig övergång från en fas i livet till en annan. Ordet betyder också – viktig vändpunkt, eller kritiskt läge. I detta skede i livet, när äggstockarnas äggproduktion successivt avtar, ställer kroppen om sig från reproduktion till en ny fas i livet. Detta är oundvikligt precis som alla cykler i naturen. Kroppen begränsar naturligt fertiliteten till en viss period. yoga_kvinna_liten_rgb

Omställningen gör oss öppna och sårbara

När detta hormonsystem ska ställa om sig blir vi mer sårbara och öppna, våra svaga punkter kan komma i öppen dager. Även fortfarande ouppfyllda livsdrömmar blir synliga. Ibland är det som vi ser hormonerna som en osynlig kraft som ligger på lur, som inte har med oss att göra. Det är hormonerna säger vi. Som att vi separerat våra känslor från vår hälsa och vårt välbefinnande. Gjort det till något vi inte kan påverka. Men är det verkligen sant? Om du känner frustration eller ångest i samband med övergångsåldern kan det bero på att du nu är mer känslig och mottaglig för obearbetade känslor. Det blir som en spegel på det du behöver ta tag i, göra upp med, erkänna, omvärdera, förlåta eller förverkliga. Vad är det som kommer upp för dig? Det är som att både livet och kroppen vill att du stannar upp, gör bokslut och orienterar dig själv mot nya mål.


Några alternativa synsätt på klimakteriet

När det kvinnliga flödet efter den sista menstruationen inte längre är inriktat på att skapa barn vänds det flödet istället inåt. Från att ha tillverkat ägg och blod vänder sig nu energin mot ditt hjärta. Vi får då tillgång till mer energi eftersom reproduktionen av ägg avtar och vi inte längre förlorar något blod. Det anser i alla fall taoisterna som menar att det är nu som du blir mer fokuserad på att växa andligt och förverkliga dig själv. Många upplever också en ny större kraft, självkänsla, ökad intuition, ett ökat lugn i sinnet och större frid i hjärtat. Det som verkligen är viktigt i livet blir tydligare.
Andra traditioner beskriver hur du i och med menopausen går in i den fullmogna kvinnans fas, där du blir den visa kvinnan som drömmer för sju generationer framåt. De ägg som inte utvecklades under din reproduktiva tid är nu potentiella ”drömspace”. Äggstockarna kallas nu de ”gyllene äggen av visdom”. Vallningarna ses som snabb energi som vill bli använd och kanaliserad. Det är nu dags att bli medskapare i ditt eget liv, för din familj och vår planet. Våra livmödrar är nu inte bara en behållare för fysiska barn utan även för olika projekt, egenskaper, idéer och drömmar. Som till exempel skönhet, kreativitet, frihet, kärlek, njutning, kunskap, kraft och helande. Vad vill din livmoder skapa eller föda fram?

Din sexualitet och klimakteriet

Det är din födslorätt att känna njutning. Du är född med förmågan att även kunna njuta av sex få orgasm och ejakulera, även efter menopausen. Om du inte upplever det så kan det bero på att du av olika anledningar tappat kontakten med din kropp, ditt kön och din sexualitet. Eller också är det bara så att du inte tagit dig tid att utforska eller skaffat den kunskap du behöver. Alla kroppar har förmågan att känna njutning på olika sätt, oavsett hur de ser ut.
Har du torra och sköra slemhinnor i vaginan är det varsamhet som gäller. Mycket och närande glidmedel eller kokosolja och långsamt inträngande. Utforska nya sätt att ha njutning, intimitet och sex på. Knipövningar kan stimulera blodflödet till vaginan och träning med stenägg (t.ex. jade, rosenquarts) kan hjälpa till att hålla slidväggarna fuktiga. Stress och utmattade binjurar kan också vara anledningen till torra slemhinnor. Så låt kroppen bli den plats för återhämtning den är ämnad att vara.
Att hålla vår sexuella livsenergi igång genererar ökad energi och hälsa. Se till att finna hur du vill njuta och hur du kan fortsätta att vara sexuell. Vare sig du har en partner eller inte. Det är ett beslut du behöver ta, det är inte något som bara uppstår ur tomma intet. Varför inte göra självnjutning till en disciplin!?

Fokus på lust och mening

Undersökningar har visat att förväntningar på och förhållningssätt till klimakteriet påverkar starkt hur det blir. Även förmågan att upprätthålla en känsla av kontinuitet genom omställningen var avgörande för kvinnors upplevelse av välbefinnande. Det verkade också vara väldigt viktigt att vara villig att släppa taget kring det som inte servar längre och orealistiska förväntningar på sig själva och sin omgivning och istället fokusera på det som ger lust och mening. En bra egenskap var också att kunna vara bekväm med att vara obekväm.

Slutsats

Klimakteriet är en naturlig process som tillsammans med din kropp och själ är på din sida och vill dig väl. Det är ingen sjukdom som behöver ”botas”. Kroppen ställer naturligt om och reproduktionshormonerna minskar. Menopausen är din guide in i nästa fas i livet. Vad behöver du göra för att stå bakom dig själv och ditt bästa? Hur kan du se din högsta potential och inte lura universum på din gåva till världen?
Och med allt detta sagt vill jag bara tillägga att det är min övertygelse att i en avslappnad kropp, där andningen når hela vägen in, där får sinnet frid. Det är i stillheten som svaren finns och där som dina nya drömmar kan få ny fart och riktning i samklang med ditt hjärtas längtan! Vilket i sin tur skapar de bästa förutsättningar för en övergång i balans, visdom och skönhet.  :-)

Lyssna på – Klimateriepodden avsnitt 59 – Åsa Melin intervjuar mig – Ökad livsenergi och rikare sexliv!

Mer detaljer hittar du i böckerna Mannens Tao och Kvinnans Tao.
Även om mannens klimakterie – Andropausen i Mannens Tao.

Kommentera gärna nedan och beskriv dina erfarenheter eller frågor kring menopausen, klimakteriet och övergångsåldern!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>