Våra kroppar vet hur de ska njuta bara vi tillåter det!

Det börjar med en titt inåt
- Tips för ett bra sexliv handlar ofta om grejer vi ska göra där ute. Nya ställen, nya ställningar eller nya hjälpmedel. Det kan ge en kick för stunden, visst, men sedan då?

Irene Andersson, qigonglärare för kvinnor och författare till boken Kvinnans Tao, höll en workshop på tantrafestivalen om hur kvinnor kan få mer kraft och glädje i livet genom sin sexuella energi. Hon talade om kvinnokroppens erotiska zoner och flöden och om den kvinnliga essensen, hur vi kan bejaka det naturligt kvinnliga. Kunskaperna är urgamla, hämtade ur den kinesiska taoistiska filosofin. Där, liksom i andra andliga traditioner såsom tantra och schamanism, är sexualitet en neutral och självklar källa till livskraft. Skambeläggningen som vi dras med i vårt samhälle är en sorglig historia.

- Med hjälp av de gamla visdomarna guidas vi tillbaka vår självklara njutning. När vi vänder oss inåt och känner vår kropp inifrån blir den mer mottaglig, den öppnar sig, säger hon.stralakraft_trosa2_web-247x300

Vi kan öka energin i vårt system genom att tänka oss att vi drar andetagen till olika kroppsdelar, till exempel uppför ryggraden. Det handlar alltså främst om att meditera och bli medvetet närvarande i våra kroppar. På detta sätt kommer en avslappning och i den kan vi låta orgasmen komma till oss i stället för att jaga den med ett ivrigt gnuggande.

- Jag tycker det är sorgligt att jag själv och många, många andra inte fått lära oss från början att allt vi behöver göra egentligen är att slappna av, säger hon.

Det handlar om att bejaka det genuint kvinnliga och öppna upp för att ta emot snarare än att gå ut och hämta något. Ajaj, här kanske den självständiga, jämlika kvinnan kan känna sig utmanad. Irene är van att bemöta invändningarna.

- Det finns ingen motsättning över huvudtaget mellan att ha samma lön eller dela på praktiska sysslor i hemmet och att möta mannen i det sexuella genom att vara mottaglig för honom, säger hon.

När mannen blir välkomnad i och omsluten av det kvinnliga och öppna känner han sig hemma och mötet blir viktigare än orgasmen. Njutningen blir både starkare och varar längre för båda. För en singelkvinna som vill träffa en man gäller samma sak, att visa att hon är mottaglig. Även här kan kvinnor känna sig obekväma, de tror att de ska visa sig svaga så att mannen kan få vara stark, typ.

- Svaret är att kvinnans väsen är mycket starkt. Det handlar om att vara närvarande, stå stadigt med öppet hjärta och möta hans blick, säger Irene. Kvinnan själv ansvarar för att sätta gränser. I en medveten närvaro kan hon bättre känna vad hon vill och agera därefter.

Brösten är viktiga för njutningen. Härifrån öppnar kvinnan upp, det finns en direkt koppling till både hjärnan och könet. I en guidad meditation på workshopen ägnade vi oss åt dem, våra egna alltså. Höll om dem och kände dem inifrån. Det kändes nytt, sa någon, och ändå naturligt. Precis som den sexuella njutningen alltid borde få vara.
Text: Anna Geiden

TRE RÅD TILL EN KVINNA SOM VILL NJUTA MER

1. Byt fokus från utåt till inåt. Meditera, känn din kropp inifrån.

2. Slappna av så kommer orgasmen naturligt. Använd andningen.

3. Öva på att vara i nuet. I medveten närvaro är du naturligt kvinnlig.

Konsten att leva och njuta i sin kropp är något vi alla kan träna oss på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>