Innehåll

Modul 3

[fvplayer src="http://youtu.be/jzW4qRPsljE"]

Känslor


Ladda hem filen (högerklicka på länken och välj ”Spara som…”) 7.00 min

Det är genom våra känslor som vi blir levande och delar med oss av oss själva och berör och blir berörda. Det är när vi känner som något blir sant och på riktigt. Ord utan känsla är tomma. Utan värme och omsorg om oss själva blir vi också ”tomma”!

Kruxet är när vi stänger av delar av vårt känsloliv. Genom prägling och olika erfarenheter i livet lär vi oss att en del känslor inte är ok. Vi har blivit sårade och missuppfattade, vilket gjort att vi krupit in i vårt skal och gömt undan vissa delar av oss själva och slutat känna. Sårbarhet och skörhet stoppas undan. Avståndstagandet leder till känslor av separation och ensamhet. Den inre dialogen tar över och vi tappar fokus. De flesta människor upplever att det inte känns bra att lida, ändå är det svårt att släppa taget om smärta och sorg. Vi har en tragisk förmåga att älta och vältra oss i vår olycka.

När vi stängt av delar av vårt känsloliv blir vi besatta av att få känslomässig bekräftelse utifrån. Men när vi väl får bekräftelsen kan det vara svårt att ta emot den. För innerst inne tror vi inte på att det som sägs är sant. Därför behöver du lära dig att ge dig själv känslomässig bekräftelse. När du omfamnar alla dina känslor, både smärta och medkänsla för dig själv kan du både ge och ta emot på riktigt. Om du tycker om dig själv och accepterar hela dig kan du ta emot kärlek hela vägen in. 

En del människor är beroende av att skapa emotionella dramer med andra för att känna sig levande. Men även dramat kan vara ett skydd från att känna det som egentligen är där. Känslorna är då en reaktion på en gammal historia och tidigare erfarenheter, snarare än lyhördhet inför det som pågår här och nu. Ibland får vi dessutom för oss att det är bättre att ha rätt än att vara lyckliga. Den inre dialogen skapar separation och medföljande missnöje är igen ett faktum.

Ibland riktar vi undanträngda negativa känslor mot oss själva och tycker illa om oss själva. Eller så projicerar vi våra brister och fördömer andra. Känslor av ensamhet, hopplöshet och otillräcklighet har alltid en historia knuten till  sig. De har en huvudperson (inte sällan en olycklig liten tjej/kille inom oss) och är många gånger kopplade till en plats i kroppen. Det är lätt att tro att det som är smärtsamt är sannare än det som ger glädje. För lidande ger ärr som påminner oss, händelser som lämnar spår. Glädje och kärlek lämnar inga sådan spår, den helar. Kanske har du redan sett mycket av din historia när du utforskade myten om dig själv?

Det kan vara lätt att fastna i ett nostalgiskt igenkännande av negativa känslor. Men du kan sluta gråta över eller banna dig för saker som hänt och som du inte kan göra något åt. Om du kan din historia och gråtit många gånger över något, sluta! Säg stopp till de tankarna och välj att tänka på något annat. Träna dig att observera och bli medveten om tankarna, mönstret, de yttre händelserna som triggar igång beteendet och de negativa känslorna, och bestäm dig för att inte gå den vägen mer. Prova något annat! Byt fokus! Det är dags att ta kommandot och välja det som du mår bra av. 

OBS!
Om du inte kommer vidare och har problem med att ta dig ur ett negativt mönster, en gammal ovana eller ett beteende, sök professionell hjälp. Att bli speglad av en neutral kunnig person kan vara förlösande och av stort värde.

Vi har lärt oss förneka vår sårbarhet och mer ömtåliga delar såväl som vår kraft och förmåga att stå upp för oss själva. Bakom din sårbarhet och kraft döljer sig ofta rädsla att såra andra och att inte själv bli älskad.

Många menar att det bara finns två känslor, kärlek och rädsla, och att allt annat är ett uttryck av det ena eller det andra. Vad tror du?

Varför känna?


Ladda hem filen (högerklicka på länken och välj ”Spara som…”) 5.51 min

Varför ska vi då känna dessa undanträngda känslor eller lösa upp dessa ”frusna känslobilder” inom oss? Måste jag, räcker det inte med att jag vet att de är där? Är inte det bara smärtsamt, obehagligt och onödigt? Svaret är att det finns flera goda och livsviktiga anledningar.

Känslor behöver vara i flöde och rörelse för att vara friska och i balans. De är som vatten, om de inte är i rörelse blir de unkna. Om du inte tar hand om ett sår blir det infekterat. Samma sak händer när vi förnekar och trycker ner en obehaglig känsla. Obearbetade och undanstoppade känslor har en tendens att stanna kvar och förgifta oss. Energin stagnerar och även kroppen blir spänd.

Känslorna tillhör din livsenergi oavsett vilken form de tar för tillfället. Det vill säga oavsett om det är en så kallad negativ känsla eller en positiv känsla. Det är inte så att du slutar ha vissa känslor, snarare handlar det om att lära sig att hantera alla de mänskliga känslouttrycken (glädje, sorg, ilska, rädsla). Det är egentligen först när vi värderar eller klassificerar en känsla som rätt eller fel, och därför tränger undan den, som problemen uppstår. Vi dömer känslan istället för situationen, speciellt om vi inte kan göra något åt situationen. Dömande kommer från huvudet och dina värderingar. Tills vi dömer känslan är det bara en upplevelse som känns si eller så. Oavsett om känslan är skön eller inte, så är det en indikator att ta på allvar som berättar något för oss om situationen vi upplever.

Nu är detta inte en terapikurs, så du ska inte ägna dig åt att gräva i din historia, utan snarare bara försöka vara med det som är och öva dig i att kultivera bevittnande, acceptans och medkänsla. Läkande kommer genom att tillåta dig att känna känslan och att observera den och bli mer medveten om vad som pågår inuti dig. Det är genom att byta perspektiv och när du ser dig själv i ett större sammanhang som du läker och transformerar ditt känsloliv. Genom att skapa distans till dig själv frigör du livsenergi och slutar att identifiera dig med dina känslor.

Din uppgift nu är att medvetandegöra för dig själv vilka känslor som är ok och vilka som inte är det. Vad händer i dig när du tar avstånd från olika känslotillstånd? Genom att studera dina känslor kan du lära dig massor om dig själv. Om du är omedveten går du miste om viktig information.

Det är också viktigt att tydliggöra skillnaden mellan de känslor som är en reaktion på din historia och som triggas igång av tidigare erfarenheter och de känslor som uttrycker en respons på den aktuella situationen.

För att förtydliga skillnaden kan vi ta engelskan som exempel. Där skiljer man på ”emotions” och ”feelings”. Emotioner är då en reaktion på något som  har hänt tidigare, dåtid, och ofta en reaktion på tankar. Medan en ”känsla” (feelings) är en reaktion på något som händer här och nu, eller en stark intuitiv känsla av något. Som när du ”bara vet”, magkänsla.

I takt med att du blir medveten om skillnaden får du större och större tillit till att det du känner är det som är sant och äkta för dig. Olika känslor blir budbärare och ett tecken för att undersöka varför du känner si eller så inför en person eller situation. Du får en tydligare kontakt med din intuition, din inre röst, eller inre vägledare.

När du omfamnar dig själv och tillåter dig att känna hela dig kommer också en känsla av tillfredsställelse och en känsla av att komma hem. Att sedan kunna ge och dela med sig av sina känslor är attraktivt och magnetiskt.

UPPDRAG

Att äga din känsla


Ladda hem filen (högerklicka på länken och välj ”Spara som…”) 6.46 min

Det är inte någon poäng med att dela eller uttrycka alla känslor alltid och med alla. Integritet handlar om att välja med omsorg när, till vem och av vilken anledning.

Du kan börja med att alltid själv veta vad du känner. Det innebär att även erkänna jobbiga eller obehagliga känslor och att lägga märke till när du stänger av eller trycker ner en känsla. Men det är ingen poäng att utforska sina negativa smärtsamma minnen utan att ha avsikten att få fram dem i ljuset och dra lärdomar från dem. Så glöm inte att ta med dig ”ficklampan” in för att lysa upp kring situationen och de negativa känslorna och öka din förståelse. Inre stress kommer ibland från att vi försöker undvika obekväma känslor eller sanningar inom oss. Vi försöker helt enkelt springa ifrån känslan genom att ständig göra saker, ett lopp som är dömt att misslyckas redan från början. Enda vägen ut är in!

Uppdraget
Bestäm dig för att spendera en hel dag med att lägga märke till dina känslor. Studera och iaktta hur och varför en känsla uppstår. Var det en tanke eller en yttre händelse som triggade igång den? Öppna dig för att vara sårbar, att inte veta och släppa på kontrollen lite grann. Stå kvar och lyssna, undersök, fråga, känn efter, vänta på svar. Låt allt flöda igenom. Var snäll mot dig själv, men inte mesig. Hjälp dig själv att hålla din egen process genom att vara i din kropp och andas djupt.

Du behöver inte alltid förstå allt, så undvik att hamna i ältande och analyserande. I många fall räcker det att energin kommer i rörelse, ofta utan att någon större insikt och aha-upplevelse inträffar. Ibland är frågan HUR gör jag istället, viktigare än frågan VARFÖR!

Vad tänker du om känslan, hur ser den inre dialogen ut, hur värderar du känslan, vad du skulle vilja göra med den? Du kan när du tränar dig säga tyst för dig själv att: Nu känner jag det här, nu känns det så här. När känner du dig sårbar? När känner du att du vill sätta tydligare gränser eller stå upp för dig själv?

Tips:
För att inte glömma bort dig kan du sätta din mobil att ge ifrån sig ett ljud varje timma. När du hör ”pipet” blir du medveten om ditt fokus just då och påminner dig om ditt uppdrag.

Se det som ett spännande detektivarbete och att du är ute och ”smyger” på dig själv!
 – Aha, sådär känner jag i den situationen, med den personen… vilket gör att jag gör såhär och tänker det här om… – Aj, det där du sa gjorde ont, men jag kommer att överleva och till och med bli starkare för nu vet jag…

Gör uppdraget vid minst 3 tillfällen (dagar).

Prova dig därefter fram och utforska på vilket sätt du vill uttrycka dina känslor. Ibland behöver vi uttrycka oss direkt till en speciell person, säga att vi tycker om den eller säga ifrån och markera något som inte varit ok. Prata alltid utifrån dig själv, – jag känner såhär när…. Ibland behöver vi sörja i ensamhet, ibland gråta mot en axel och i bland skrika eller slå på en kudde för att få ur oss laddningen.

Konsten är sedan att ha känslorna i flöde och känna och bejaka dem i stunden. Då byggs ingen ansamling av undantryckta känslor upp. Att ha ett rent och sant flöde i känslorna är viktigt, speciellt i våra relationer. När du känner dig själv blir du mer tydlig och säker.

Använd din dagbok att dokumentera vad du lär och ser om ditt känsloliv. Vad händer när du bejakar dina känslor? Hur kan du vara i kontakt med dina känslor med integritet? Hur vill du dela dina känslor, var, när och med vem? Vad vill du ge och dela med dig av?

”Jag tar ansvar för mina känslor och vet att det är jag som själv är källan till dem. Jag vet att jag kommer att bli sårad igen och jag tar ansvar för det också. Härmed slutar jag att skylla på andra. Det är ingen annan som är anledningen till mina känslor. Jag är själv källan. Jag äger mina känslor. Jag inser att jag har ett val!”

ÖVNINGAR

Hjärtats intelligens

Senare års forskning har visat hur känslor påverkar biokemin i kroppen. Det betyder att vad du känner har inverkan på både ditt immunförsvar och hormonsystem och därigenom din hälsa och ditt välbefinnande. Det har en stark positiv inverkan på kroppens biokemi när du byter fokus och skapar medkänsla istället för dömande, tillit istället för oro, lugn istället för stress genom medveten vila, avslappning och meditation. När du balanserar din känslor skapar du även hälsosamma relationer.

På ”Institute of HeartMath” i Kalifornien har forskare försökt bevisa detta. De har bland annat sett att vi bara genom att flytta fokus från huvudet till hjärtat (kroppen) kan balansera negativa känslor och öka flödet av välbefinnande hormoner och minska stresshormonerna radikalt.

Testa om det fungerar genom att:
1. Titta på en konflikt du har i ditt liv, i ditt inre eller något som utspelas i det yttre.
2. Betrakta konflikten från de två olika perspektiven. Först från huvudet, förnuftets centrum.
3. Flytta sedan ditt fokus till ditt hjärta och observera  konflikten från hjärtat, medkänslans centrum.
4. På vilket sätt ändras din syn och inställning till konflikten? Hur förändras din känsla?

Många tycker att det här låter alldeles för enkelt för att vara sant. Jag bjuder in dig att pröva och se om det fungerar för dig.

Håll om ditt hjärta

Denna övning kommer att nära din medkänsla för dig själv. Du kan utföra den varje dag, gärna mitt på dagen, efter en övning, eller när du vill.

Gör så här: Kryp ihop under en skön filt. Håll om dig själv. Lägg allt ditt fokus på att känna din kropp och att andas djupt. Känn kontakt med ditt hjärta, ditt innersta. Känn värme och omsorg för dig själv. Slappna av och släpp taget om ältande tankar. Du kan låta dig flyta iväg, men ha kvar uppmärksamheten i din kropp. Tillåt dig att slappna av helt och fullt och komma tillbaka till dig själv. Detta är mycket helande. Ligg under filten i 30-40 minuter. Inte mer. Berätta inte för någon vad du gör.

Detta är en gammal taoistisk övning för att reparera en trasig själ. Om du blivit illa behandlad som barn, ofta fått höra att du är värdelös, fel, inte bra nog kan du ta tillbaka din självkänsla genom att på det här sättet kultivera närvaro och värme för dig själv. Prova!

Ett inre leende


Ladda hem filen (högerklicka på länken och välj ”Spara som…”) 4.38 min

Här kommer ännu en enkel, effektfull och rogivande övning som du dessutom i princip kan utföra var som helst och när som helst. Avsikten är att försätta dig i ett tillstånd av djupare närvaro, en inre positiv atmosfär och en uppmärksam och lugn attityd.

1. Sitt eller stå i en bekväm ställning. Andas lugnt och djupt.
2. Vänd din uppmärksamhet inåt, slappna av i tanken och vila in i dig själv.inreleende_färgnyy
3. Sträck på dig själv inifrån och slappana av.
4. Tänk på någon du tycker om, ett djur, en bebis, en plats etc. så att du får ett leende på läpparna.
5. Rikta leendet in mot dig själv och le mot ditt hjärta.
6. Le ner mot ditt centrum bakom och nedanför naveln.
7. Le ner mot din livmoder och ditt kön.
8. Låt sedan energin och leendet sprida sig ut i hela kroppen.
9. Avsluta, lägg händerna på magen och vila. Lyssna till tystnaden.

Att praktisera tystnad några minuter före någon aktivitet hjälper dig att släppa oro, förväntningar och inre stress.

Inspiration

Jeff Brandon: Beskriver väldigt klargörande och klokt om känslor.

Sammanfattning

1. Känslor behöver bli kända och bekräftade, och vara i flöde och rörelse.

2. De kommer och går och är inget att hålla fast vid. De är ämnade att avnjutas och delas.

3. Sluta gråta över och banna dig själv för saker du inte kan förändra. Det tjänar ingenting till. Kom över det och väx upp! Välj att tänka på annat och på hur du vill ha det istället.

4. Vi är här för att dela och ge med våra sanna och rena känslor. Det gör oss till levande kärleksfulla människor.

[fvplayer src="http://youtu.be/98Y_OXty6AM"]

Träningstips

1. Variera morgonmeditationen med ”Det inre leendet”.

2. Om du upplever att du har en pågående konflikt i ditt inre eller med någon prova ”Hjärtats intelligens”.

3. Om du känner dig ensam, övergiven eller vilsen och längtar efter dig själv och ”komma hem” gör ”Håll om ditt hjärta”.

 

I nästa Modul 4 är det dags att undersöka din sexualitet och få tillgång till mer njutning.

 

Copyright 2014 – All Rights Reserved – Irene Andersson, ProCreative AB

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>